Opiskeluhuollon riittävät ja laadukkaat resurssit ehkäisevät mielenterveysongelmia

Tutkimusten mukaan kouluepäonnistuminen on kaikkein voimakkaimmin yhteydessä myöhempään heikkoon sosiaaliseen selviytymiseen ja mielenterveysongelmiin. Henkilöillä, joilla on erilaisia oppimisen liittyviä vaikeuksia, on moninkertainen riski sairastua masennukseen ja ahdistukseen sekä muihin vakavampiin mielenterveyden ongelmiin. Mielenterveysongelmia siis ennaltaehkäistään riittävillä koulupsykologi-, terveydenhoitaja-, kuraattori- ja lääkäriresursseilla. Näiden tärkeiden ammattilaisten muodostama koulun opiskeluhuolto on yksi tärkeimmistä ennaltaehkäisevistä keinoista vaikuttaa lasten ja nuorten kokemaan hyvinvointiin.
Lasten ja nuorten mielenterveysongelmat ovat viime vuosina lisääntyneet räjähdysmäisesti. Koulukiusaamiseen puuttuminen, oppimiseen liittyvien ongelmien tunnistaminen ja tutkiminen, oppilaan oppimista tukevan oppimisympäristön mahdollistaminen ja riittävät tukikeinot sekä ahdistus- ja masennusoireiden ehkäiseminen, varhainen tunnistaminen ja hoito ovat tärkeitä keinoja, joilla ennaltaehkäistä vakavampien mielenterveysongelmien kehittymistä. Vain ja ainoastaan riittävän varhaisella puuttumisella ja oikea-aikaisilla tukikeinoilla pystytään vaikuttamaan mielenterveysongelmien syntyyn.
Riittävän tukeva ja turvalliset rajat asettava rakastava vanhempi on aina ensisijainen lasten ja nuorten hyvinvoinnin lähde. Tarvitsemme kuitenkin myös ammattilaisia tukemaan kasvattajia tehtävässään. Näin ollen hyvinvointialueella tärkeää on huolehtia riittävistä opiskeluhuollon palveluista, joilla pystymme vähentämään kouluepäonnistumisen kokemuksia. Alueellisesti hyvinvointialueen asukkailla on yhtäläiset oikeudet saada opiskeluhuollon palveluita. Kuntien tärkeänä tehtävänä on huolehtia hyvinvointialueiden tuottamien palveluiden tasa-arvoisesta jakautumisesta kuntalaisten kesken. Vaatikaamme kuntalaisina siis oikeuksiemme toteutumista.